Skip to the content

De dood, praat erover, niet eroverheen, aldus SIRE.

SIRE campagne. De dood. Praat erover. Niet eroverheen.

Heeft u de nieuwe campagne van SIRE al voorbij zien komen op TV, in de bioscoop of op social media? “De dood, praat erover, niet eroverheen” is de boodschap van de campagne. Ruim 1 op de 3 mensen praat nooit over de dood, zo stelt SIRE vast op basis van wetenschappelijk onderzoek. Terwijl men elkaar juist kan helpen door er samen over te praten, erbij stil te staan en eventuele wensen te bespreken.

We praten er liever niet over en het is een moeilijk onderwerp. Heeft u er al eens bij stilgestaan? Het gesprek aangaan kan verbinden, rust geven en helpen bij het rouwen na een groot verlies. “Praten over de dood maakt leven ermee een stuk draaglijker,” zo is op de website van SIRE te lezen. Dit zien wij ook in de praktijk. Wanneer het thema van de dood en de verschillende vragen die onder andere bij een uitvaart komen kijken al zijn besproken met de dierbaren om de overledenen heen, geeft dat een stuk rust en duidelijkheid. Men heeft een idee van hoe iemand het graag had gezien en weet dat het goed is. 

Het verdriet blijft enorm en de manier waarop u afscheid neemt kan een rol spelen in hoe u dit verwerkt. Praat erover met elkaar als er vragen of wellicht angsten zijn, luister en bespreek de opties met elkaar. Hoe mooi is het om aan de wensen van uw dierbare eer te kunnen doen, doordat u de ruimte heeft genomen erover te praten. 

Ziet u de campagne voorbij komen? Sta er dan vooral bij stil en bedenk of u hier al over na heeft gedacht en het belangrijk vindt om dit met uw dierbaren te bespreken. Leg uw wensen vast, zorg dat uw dierbaren op de hoogte zijn en bewaar ze eventueel op een goede plek. We kunnen ons voorstellen dat dit wellicht vragen oproept over welke mogelijkheden er zijn en waar u aan mag denken bij het vastleggen van uw uitvaartwensen. Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden die u heeft, of u nu kiest voor begraven of cremeren of meer wil weten over een opbaring.