Skip to the content

We zijn op de weg terug

Bloemstuk op kist Aula het Richtershuis

Na een periode van anderhalf jaar hoeft er geen keuze meer gemaakt te worden over wie u wel en niet uitnodigt voor de uitvaart van uw overleden dierbare. Vanaf 25 september 2021 komen alle Corona maatregelen voor uitvaarten te vervallen en gelden de regels weer als vanouds, zoals deze waren voor 16 maart 2020. Het advies om bij klachten thuis te blijven, minimaal 1,5 meter afstand te houden en geen handen te schudden blijft van kracht. 

Geen beperkingen meer bij uitvaarten

Het was 16 maart 2020 waarop de situatie voor zowel u als ons flink veranderde. Er mochten geen koffietafels meer gehouden worden. Er was even geen knuffel meer van steun, of een bemoedigende hand. Het voelde tegennatuurlijk, maar het was de realiteit waarin we op zoek gingen naar een nieuwe vorm. Op een gegeven moment mochten er maximaal 30 personen aanwezig zijn bij een uitvaart. Vooral bij de grote families was het moeilijk om een keuze te maken.

Wij als uitvaartverzorgers werden vanuit diverse hoeken benaderd met mogelijkheden om een uitvaart bij te wonen. Zo zagen we hoe flexibel en vindingrijk we met z'n allen worden, wanneer het even niet zo is zoals we het zouden willen hebben of gewend zijn. Zo werd het mogelijk gemaakt om een uitvaart via een livestream vanuit de woonkamer of een andere locatie bij te wonen. Zowel de dienst, de weg naar de begraafplaats en de begrafenis konden zo toch nog digitaal worden bijgewoond. “Het is altijd moeilijk om afscheid te nemen en het was nu anders, maar ook wel weer mooi,” aldus een nabestaande. Samen hebben we gezocht naar de juiste oplossingen in deze bijzondere tijd. We zijn blij te lezen dat het weer mogelijk wordt om stap voor stap terug te keren naar het “oude normaal", zodat ook u afscheid kunt nemen zoals u dat graag wilt.